Home ANÈCDOTES COSTUMS

LA MAHOMA

La Mahoma sempre ens ha representat a tots els moros i totes les mores i ens ha acompanyat a diversos actes de la Festa, com són a l'eixida de Missa de la nit del Ciri, a la carrossa de la Mahoma el dia de l'Entrada i al Castell el dia de Moros i Cristians en l'Ambaixada de la vesprada. Probablement, la Mahoma siga tan antiga com les mateixes Ambaixades.

LA MAHOMA EN UNS VERSOS DE 1864

La primera referència escrita sobre la Mahoma en les festes de Moros i Cristians de Bocairent es troba en els "Versos en honor del glorioso Mártir San Blas, Patrono de la Villa de Bocairente, en su fiesta del día 3 de febrero del año 1864". És un full imprés, de grandària doble foli, que incloïa 29 estrofes. Una d'elles es titula "Es verdad" i diu:

El ver a Mahoma
Hoy placentero,
Todo el pueblo entero
Busca con ardor;
Pues arde en su pecho
Un júbilo santo,
Que forma el encanto
Del observador.

L'estrofa mostra que la Mahoma ja era un personatge clàssic de les Festes que atreia a tot el poble.

LA MAHOMA EN UNA CRÒNICA DE 1881

Ara bé, la primera descripció sobre la participació concreta de la Mahoma en un acte de les festes apareix en una crònica de 1881 del diari valencià "El Almogàvar". Quan descriu el final de l'ambaixada del matí del dia de Moros i Cristians diu:


"...hasta que el castillo cae en poder de los moros, que enarbolan sobre él su bandera y colocan una grotesca figura del falso profeta, que por la tarde es destrozada y quemada, cuando por los mismos procedimientos los cristianos reconquistan y recobran el castillo."
Evidentment, la "figura del falso profeta" no és altra que la Mahoma.

LA CONSTRUCCIÓ DE LA MAHOMA

La construcció de la Mahoma, excepte en algunes ocasions, sempre ha estat al càrrec de la filà de Moros Vells. Antigament els membres de la nostra filà encarregats de la seua construcció van ser: "el tio Blai l'estudiant", "el tio Pepe el Surdo" i Juan Bautista Beneyto Payá "el tendre".

L'any 1951 va començar a muntar la mahoma "el tio Toni Solbes", membre de la filà dels Marrocs, el qual va deixar aquest menester cap allà els anys 60. A partir d'aquest moment tornen a fer-se càrrec de la construcció de la Mahoma membres de la nostra filà, en aquest cas són: Juan Bautista Beneyto Payá, Juan Villanueva Beneyto, Agustin Belda Sempere i José Belda Martínez.

L'any 1968 es va prohibir traure la Mahoma degut al Concili Vaticà II, però és a l'any 1973 quan la nostra filà aconsegueix permís per a tornar-la a traure en els actes de la festa, encara que no es cremara al castell. És en aquest any quan els mateixos festers de la filà que la van construir anteriorment ho repeteixen i a més també reben l'ajuda d'un altre membre de la filà, que és Leopoldo Vañó Serrano, el qual els va proporcionar tela de llana tintada amb els colors del vestit oficial dels Moros Vells.

Des d'aquest moment, la Mahoma sempre s'ha conservat en el Maset dels Moros Vells i actualment és la Mahoma que està exposada al Museu Fester de Bocairent la que acompanya als Moros Vells la nit del ciri i en la carrossa de la Mahoma el dia de l'Entrà.

L'any 1984, la Junta de Festes va permetre tornar a cremar la Mahoma, amb la qual cosa es va tornar a construir una altra Mahoma. En aquest cas es van encarregar de la seua construcció: l'armadura va ser a càrrec del fuster local Francisco Silvestre Navarro, del vestit la modista Mª Cruz Santamaria Soriano i de la construcció i pintura del cap i els peus va ser Agustín Belda Sempere.

Posteriorment va ser l'encarregat de construir l'armadura el fuster local "Antolí".

Allà pels anys 90, el motle del cap es trobava en tant dolent estat, que l'Associació de Festes va encarregar la seua construcció a un artista faller bocairentí. La pintura i la el motle dels peus va continuar a càrrec del membre de la nostra filà Agustín Belda Sempere.

EL BALL DE LA MAHOMA

El "Ball de la Mahoma" o "Ball del Moro" es tracta d'una antiga dansa d'origen morisc que es ballava en la processó de Sant Blai i en d'altres. Aquest costum va desaparéixer cap a l'any 1873, i va quedar aleshores com un ball exclusiu de la nostra filà, el qual es va realitzar per última vegada l'any 1908. Segons el llibre Bocairent.Fiestas a San Blas Obispo y Màrtir. soldadesca, Moros y Cristianos, escrit pel que ha estat cronista oficial de Bocairent durant molts anys, En Francisco Vañó Silvestre, aquesta mena de dansa ja es practicava al segle XVII i es tracta de la mateixa música utilitzada per al "Ball de la Mahoma" tant a Peníscola, Bocairent i Biar. Aquesta última localitat l'anomena "Ball dels Espies". Aquesta música era interpretada per la dolçaina i el tabal quan la Mahoma era traslladada d'un lloc a un altre o passejada pels carrers del poble.

L'ACAPTE DE LA MAHOMA

Aquest acte de l'acapte, no és més que el trasllat de la Mahoma del maset dels Moros Vells al castell on tenia lloc antigament la cremà una vegada havia finalitzar l'embaixada.

Segons ens han contat els més veterans de la filà, ja fa alguns anys, l'acapte la realitzaven els festers de la filà. La Mahoma es passejava pels carrers on vivien festers de la filà, i arreplegaven donatius en forma de menjar com eren pa, embotits, pastes, vi ..., els quals, una vegada arribaven al Castell, abans de pujar-la a aquest, els festers es menjaven, deixant-ho tot enllestit per a l'embaixada de la vesprada. Durant tot el recorregut de l'acapte, anaven acompanyats per tot tipus d'instruments de percussió i també de corda, com són la guitarra, llaut, panderos,... i anaven cantant cançons típiques de la nostra filà.

Aquest acte, degut a l'evolució de la festa, ha anat canviant al llarg dels anys. Bé siga perquè no hi ha temps i per la gran quantitat d'actes que hi ha, els darrers anys l'acapte no es realitzava com abans hem comentat, sinó que els membres de la Junta s'encarregaven de traslladar la Mahoma al castell amb el menor temps possible, perdent-se així la costum més festiva d'aquest trasllat i el posterior dinar de germanor.

Els darrers anys un grup de festers de la filà juntament amb els seus fills i filles, s'han encarregat de traslladar la Mahoma del maset fins al castell, abans que comence l'embaixada de la vesprada.

alt
1930

alt
1930

alt
1945

alt
1947

alt
1960

alt
1975

alt
2001

alt
Mahoma de Museu Fester